Навсякъде в магазините – рафтовете преливат от прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, сметана, десерти, кремчета, дори „млечни“ салати.
Ако обаче се огледаме из българските села и земеделски райони – няма ги кравите. Няма го стадото, няма го обора, няма го стопанина. Изниква логичният въпрос:
Откъде идва всичкото това мляко? И пиеме ли изобщо мляко – или само нещо, което прилича на него?
България затри селското си стопанство
Някога, преди десетилетия, България изнасяше млечни продукти. Сиренето и киселото мляко бяха национална гордост. Имахме над 1 милион крави, кооперативни ферми, местни производители, традиционни рецепти и истински вкус.
Днес – според официалната статистика, дойните крави в страната са под 200 000. Много от тях са в малки, полулегални стопанства без капацитет да захранят дори един по-голям град. От село до село – оборите са празни, пасищата буренясали, а младите хора – по чужбина.
Селското стопанство бе смачкано, пренебрегнато и заменено с внос. Евтиното стана по-важно от истинското. И това доведе до един парадокс:
Фабриките бълват „мляко“ – без крави
Тайната се крие в състава на продуктите. Все по-малко от тях са направени от истинско сурово мляко.
Днес много от така наречените млечни продукти съдържат:
мляко на прах – внос от Полша, Германия, Унгария
растителни мазнини – най-често палмово масло
нишесте, желатин, сгъстители
аромати и стабилизатори
вода, разбира се – много вода
Така получаваме сирене, което не се рони, кашкавал, който не се топи, и кисело мляко, което няма нищо кисело в него.
Как да разпознаем фалшивото сирене и мляко?
Има няколко сигурни признака, че нещо не е наред:
Сирене
Не се рони, а се реже като гума
На етикета пише „растителни мазнини“
При престой не мухлясва, а почернява
Разтопено, се държи като пластмаса
Прясно мляко
На етикета има „възстановено мляко“ или „пастьоризиран млечен продукт“
След отваряне издържа седмица и не вкисва
Не образува каймак при загряване
Кисело мляко
Стои гладко като крем, без никакво отделяне на суроватка
Има добавени нишестета
Вкусът е леко сладникав, без характерната киселинност
Има ли спасение?
Да – но не в супермаркета. Ако търсиш истинско българско мляко, трябва:
Да купуваш от фермерски пазари
Да търсиш БДС стандарти или БИО сертификати
Да четеш внимателно етикетите
Да си готов да платиш по-висока цена за качество
За финал
Да, в България още има мляко – но рядко е българско, още по-рядко е истинско.
Масово пиеме и ядем имитации, защото сме унищожили производството, селата и традициите си в името на бързата печалба и евтината цена.
Пиеме ли мляко?
Пиеме нещо бяло. Но с млякото, което някога хранеше нацията – няма почти нищо общо.