Пиеме ли изобщо мляко? Как така има млечни продукти в изоблие, а в България почти няма крави

https://a-specto.bg/zdrave/pieme-li-izobshto-mlyako-kak-taka-ima-mlechni-produkti-v-izoblie-a-v-balgariya-pochti-nyama-kravi A-specto.bg

Навсякъде в магазините – рафтовете преливат от прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал, масло, сметана, десерти, кремчета, дори „млечни“ салати.

Ако обаче се огледаме из българските села и земеделски райони – няма ги кравите. Няма го стадото, няма го обора, няма го стопанина. Изниква логичният въпрос:

Откъде идва всичкото това мляко? И пиеме ли изобщо мляко – или само нещо, което прилича на него?

България затри селското си стопанство

Някога, преди десетилетия, България изнасяше млечни продукти. Сиренето и киселото мляко бяха национална гордост. Имахме над 1 милион крави, кооперативни ферми, местни производители, традиционни рецепти и истински вкус.

Днес – според официалната статистика, дойните крави в страната са под 200 000. Много от тях са в малки, полулегални стопанства без капацитет да захранят дори един по-голям град. От село до село – оборите са празни, пасищата буренясали, а младите хора – по чужбина.

Селското стопанство бе смачкано, пренебрегнато и заменено с внос. Евтиното стана по-важно от истинското. И това доведе до един парадокс:

Фабриките бълват „мляко“ – без крави

Тайната се крие в състава на продуктите. Все по-малко от тях са направени от истинско сурово мляко.

Днес много от така наречените млечни продукти съдържат:

мляко на прах – внос от Полша, Германия, Унгария

растителни мазнини – най-често палмово масло

нишесте, желатин, сгъстители

аромати и стабилизатори

вода, разбира се – много вода

Така получаваме сирене, което не се рони, кашкавал, който не се топи, и кисело мляко, което няма нищо кисело в него.

Как да разпознаем фалшивото сирене и мляко?

Има няколко сигурни признака, че нещо не е наред:

 Сирене

Не се рони, а се реже като гума

На етикета пише „растителни мазнини“

При престой не мухлясва, а почернява

Разтопено, се държи като пластмаса

 Прясно мляко

На етикета има „възстановено мляко“ или „пастьоризиран млечен продукт“

След отваряне издържа седмица и не вкисва

Не образува каймак при загряване

 Кисело мляко

Стои гладко като крем, без никакво отделяне на суроватка

Има добавени нишестета

Вкусът е леко сладникав, без характерната киселинност

Има ли спасение?

Да – но не в супермаркета. Ако търсиш истинско българско мляко, трябва:

Да купуваш от фермерски пазари

Да търсиш БДС стандарти или БИО сертификати

Да четеш внимателно етикетите

Да си готов да платиш по-висока цена за качество

За финал

Да, в България още има мляко – но рядко е българско, още по-рядко е истинско.

Масово пиеме и ядем имитации, защото сме унищожили производството, селата и традициите си в името на бързата печалба и евтината цена.

Пиеме ли мляко?

Пиеме нещо бяло. Но с млякото, което някога хранеше нацията – няма почти нищо общо.

Тагове

Сподели