Новини от Бълария

Африкански свещеници на Руската православна църква отслужиха първата си служба

Африкански свещеници отслужиха първата си литургия, след като попаднаха под юрисдикцията на Руската православна църква. Новината съобщи патриархът на Африка, Клинският митрополит Леонид, в своя профил в Telegram.

Била е отслужена литургия на Св. Йоан Златоуст, преведена на суахили. На богослужението са присъствали 24 африкански свещеници на Руската православна църква от районите Какамега и Вихига на Западнокенийския дял на Южноафриканската епархия.

Синодът на Руската православна църква реши да приеме под своя юрисдикция 102-ма свещеници от Александрийската патриаршия от осем африкански държави по тяхно искане на 29 декември 2021 г. По време на срещата беше решено да не се отказват клириците на Александрийската православна църква (ПЦА), които са подали съответните заявления, да бъдат приети в лоното на Московската патриаршия. Освен това синодът реши да се създаде Патриаршеска екзархия на Африка като част от Северноафриканската и Южноафриканската епархии. Назначеният от тях за Еревански и Арменский архиепископ Леонид – получи титлата Клински.

През 2019 г. Руската православна църква спря всякаква комуникация с Александрийския патриарх Теодор, тъй като той реши да признае разколническата, неканонична православна църква на Украйна (ПЦУ), съобщава lenta.ru. Той е взел това решение на своя глава, без да го постави на гласуване. Тогава Руската православна църква реши Александрийската патриаршия да не бъде под опеката на Московския патриаршески престол.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече