Новини от Бълария

Българите в Северна Македония са 3504 души

Едва 3 504 души са гражданите на Северна Македония, които са се определили като българи при последното преброяване в страната, проведено между 5 и 30 септември миналата година.

Според обработените от Държавната статистическа служба резултати общият брой на населението в страната е 2 097 319 души. От тях 54,21% са се определили като македонци, 29,52% – като албанци, 3,98% – като турци, 2,34% – роми, 1,18% – сърби, 0,87% – бошняци, а 0,44% – власи.

Директорът на службата Апостол Симовски е уточнил, че постоянно пребиваващи в страната са 1 836 713 души, докато приходящите или живеещите извън страната са 260 606 души. Освен това той е подчертал, че преброяването е било проведено успешно и професионално, а данните са обработени за рекордно кратко време.

Последното преброяване на населението в западната ни съседка се прави 19 години след предходното. От 1948 г. до момента в републиката са извършени общо осем преброявания.

В България новината за незначителния брой българи в Македония беше посрещната със скептицизъм. Ето какво написа по темата например във Фейсбук шоуменът Слави Трифонов:

Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната (…). При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция. При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава. Говоря само по пътя на логиката – ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани„.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече