Новини от Бълария

Деян Николов от „Възраждане“:  Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности, а резултатите са следствие от личния избор

„Днес Столичният общински съвет прие решение за включване на СО в проект за анализ и пропагандиране на равенството между половете в работната среда. Ние категорично сме против тези мерки. Равенство на възможностите – да, но равенство на резултатите – не!

Вярваме, че представителството по сектори между мъже и жени трябва да бъде естествен процес, базиран на индивидуалните предпочитания и способности, а не на квоти и принудителни мерки. Джордан Питърсън (клиничен психолог и автор) говори много добре по тази тема, като подчертава, че хората трябва да имат свободата да избират своя професионален път без наложени ограничения.

Тази инициатива е част от неадекватната политика на Европейската комисия, която е съмнително какви резултати постигат и в основата си води до повече проблеми в семейството и отношенията между мъжете и жените. Квотите са само първата стъпка, след което следват квоти за различна сексуална ориентация и други групи, което води до привилегироване на определени категории хора за сметка на други.

Нека ви дам някои числа. Според изследване на Европейската комисия, въпреки всички усилия и вложени милиони, делът на жените в технологичния сектор е едва 17%. В Германия, където от години се налагат квоти, делът на жените на високи управленски позиции се е увеличил само с 2% за последните пет години. В Норвегия, която има най-строгите квоти, проучвания показват, че компаниите често наемат жени, за да изпълнят квотите, но това не води до дългосрочни промени в корпоративната култура.

Питърсън също така обяснява защо мъжете и жените избират различни кариери. Той твърди, че мъжете са по-склонни към професии, свързани с обекти и технологии, докато жените са по-ориентирани към професии, свързани с хора и грижи. Това се дължи на природните разлики в интересите и предпочитанията на половете.

Изводът е ясен – тези мерки са неефективни и ненужни. Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности на всички, но оставим резултатите да бъдат следствие от личния избор и усилия на всеки един от нас.“, коментира Деян Николов в страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

Източник: facebook.com

Какво още коментира Николов може да видите ТУК.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече