Новини от Бълария

Европейската комисия подготвя законопроект за ареста и прехвърлянето на руски активи в Украйна

Проектозакон, който ще позволи конфискуване на активи, обект на антируските санкции, и прехвърлянето им за възстановяване на Украйна, се разработва от Европейската комисия.

Новината беше съобщена от агенция „Bloomberg“ в неделя, 9 октомври, която се позова на неназовани източници. Съобщава се, че в момента законното разпореждане или използване на санкционираните замразени активи е затруднено.

Агенцията информира още, че Европейската комисия възнамерява да увеличи правомощията на страните от ЕС, като разшири списъка с престъпления, които позволяват отнемане на активи. Според агенцията това означава, че списъкът трябва да включва и нарушаване на санкциите на ЕС.

Припомняме, че още през пролетта на 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи да се подпише международен договор, позволяващ на Украйна да получава руски активи. Според него руските средства трябва да бъдат иззети или замразени, а след това конфискувани и изпратени в специално създаден фонд.

В същото време Европейският съюз започна работа по възможността за използване на замразените руски активи в помощ на Украйна. През октомври 2022 г. обаче Швейцария отказа искането на Зеленски за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече