Новини от Бълария

Хиляди нидерландски фермери и рибари излязоха на невиждан протест (видео)

Фермери блокираха границата между Нидерландия и Германия в Коеворден с тонове тор. Нидерландските рибари подкрепиха фермерите и се включиха в протестните акции, като започнаха да блокират пристанищата на кралството. Стотици пътища и магистрали вече са блокирани и местни медии съобщават, че предстои допълнително затваряне на гранични пунктове заради блокадите.

Протестни действия, организирани от производителите в името на тяхното съществуване, са организирани и пред редица спедиционни центрове. Основна причини за недоволството са рекордно поскъпналите цени на горивата заради намесата на ЕС „в една чужда и неоправдана война“, съобщава agroclub.bg.  Примката около врата на фермерите се затяга допълнително и от новите изисквания за вредни емисии за тракторите и агротехниката. Ограничителните мерки, свързани с т. нар. „Зелена сделка“, буквално доведоха до фалит редица фермери.

Особено пагубна за стопаните се оказа т. нар. Обща селскостопанска политика (ОСП), чиято цел официално е да осигури приемлив стандарт на живот на фермерите, да осигури качествени храни за потребителите на разумни цени, да запази европейското наследство в селските райони и да спомогне за опазването на околната среда. На практика обаче небалансираното субсидиране, водещо до изкривяване на пазарите, донесе много повече вреди, отколкото ползи на производителите.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече