Новини от Бълария

Кабинетът „Габровски“ не беше подкрепен от народните представители

Народното събрание не прие кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер. До гласуване на структурата и състава на кабинета, който той беше подготвил, не се стигна.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС беше отхвърлен след 3 часа дебати, след които от 238 гласували народни представители 113 бяха „за“, а 125 – „против“. Габровски беше подкрепен от депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Български възход“. Против него гласуваха от БСП, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“. Изключеният от групата на БСП Явор Божанков също не подкрепи кабинета.

Преди гласуването кандидат-премиерът проф. Габровски обърна специално внимание на факта, че предложените от него министри са експерти в областите, които им се възлагат, и нямат изявени политически пристрастия. Освен това обясни и личните си причини да се нагърби с тази важна политическа задача, които са свързани най-вече с желанието му да бъде спряна спиралата от предсрочни избори, да бъдат възстановеи както доверието към институциите, така и диалогът между партиите. „България не просто е на кръстопът, а пред пропаст“ – констатира д-р Габровски и предупреди: „Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат е погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега„.

В хода на обсъжданията бяха отправени и редица обвинения. Председателят на групата на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров заяви, че ГЕРБ-СДС и ДПС са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на изборите на 2 октомври. „За 2 месеца българските граждани очакваха парламента и служебното правителство, очакваха бюджет, решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген. Вместо това парламентът се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни предлагате правителство, което не изпълнява най-важното условие – да може да носи политическа отговорност“ – обяви Гюров.

Мустафа Карадая от ДПС определи днешния ден като исторически и съдбоносен за бъдещето на страната, особено на фона на войната, икономическата криза и липсата на оперативни програми. Той призова към отговорно държавническо мислене и партийни компромиси, както и към обединение в името на общонационални приоритети. „Най-лесно е да кажем „Не“ на правителството на Габровски“ – заяви Карадая и предупреди, че алтернативата е нови предсрочни избори, „които ще възпроизведат сегашната ситуация, подлагайки на риск бъдещето на държавата„. Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени, каза председателят на групата на ДПС.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че в момента българският народ няма доверие на държавата. „Не чух думите независимост, свобода, демокрация. Когато започна да се развива нашата демокрация през 90-те години, това бяха основните думи, които се използваха. 32 години след първите свободни избори в България вече приемаме изборите като заплаха. Изборите са риск единствено в тоталитарните общества„, заяви той.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече