Новини от Бълария

Кирил Петков: Всяко българско дете трябва да може да спортува

Всяко българско дете трябва да има достъп до спорт. Ако не направим това – нищо не сме направили“ – заяви лидерът на партия „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по време на обсъждания за бъдещите политики, свързани със спорта. Разговорите са част от провеждащите се в момента дискусии за изработване на коалиционно споразумение за управление между „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ , „БСП за България“ и „Демократична България“.

Трябва да помислим как парите да следват качеството. Ако има един треньор, който постига национални шампиони, световни шампиони, този треньор трябва да бъде награден лично, не трябва задължително да преминава през всички федерации и клубове. Тези треньори трябва да имат личен стимул, защото те са тези, които прекарват време с детето„, каза още Петков.

От „Продължаваме промяната“ се обявиха и за създаването на нови национални програми, които да засягат всички демографски групи, включително и хората с увреждания. Те предложиха създаването на единна дигитална платформа за спортните федерации и спортните клубове, членуващи в тях. Димитър Илиев от същата партия настоя да се изготви нова стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта, която трябва да съответства на хартите на спорта на МОК, ЮНЕСКО и международните организации.

Илиев коментира, че спортът е една от сферите, които не успяват да се възползват максимално от възможностите за финансиране на спорта по международни програми. Според него приоритет трябва да бъде изграждането, реновирането, стопанисването и управлението на спортните бази на България, а техният публичен характер трябва да бъде запазен.

Кирил Петков заяви, че всички партии са се обединили около мнението, че в момента средствата за спорт в България са крайно недостатъчни.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече