Новини от Бълария

Любен Дилов-син: „Криптвалута? Нищо не се е случило?“

Крипто-валутите са гениален символ на времето: харчиш много ток и високи технологии, за да създадеш ограничен ресурс от… нищо! Реална икономика, работни места, развиване на умения? Нищо!“ – написа известният сценарист, писател-сатирик, журналист, медиен предприемач, политик и народен представител Любен Дилов-син в своята страница във Фейсбук.

В заключение той заяви: „Участваш ли в търговия с нищо, не трябва да пищиш, че си излъган“.

Коментарът му безспорно е свързан със скандала около българската фирма за криптовалута „Нексо“, нашумял през последните дни, след като българската прокуратура разкри, че през последните 5 години през компанията са минали 94 млрд. долара оборотни средства. Това стана повод следователи, ГДБОП, ДАНС да започнат международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления и пране на пари, както и за нарушения на международните санкции срещу Русия. Особено любопитна се оказа информацията, че фирмата е финансирала членове на партията „Да, България“ с по 20 000 лв. Това стана ясно от отчетите на Христо Иванов за даренията, получени от партията му. Информацията беше разкрита от вестник „24 часа“.

БНТ съобщи, че разследващите са установили и притеснителната информация, че през криптобанката са осъществени 100 транзакции към мъж на име Махмуд Мохамед, за когото е известно, че е свързан с терористичната групировка „Хамас“.

Неофициално се съобщава, че собствениците на компанията Коста Кънчев и Антони Тренчев в момента са извън България, а местонахождението на финансовия директор Калин Методиев е неизвестно.

В характерния си саркастичен стил Любен Дилов-син продължава своя коментар към така създалата се ситуация с думите: „В този дух напълно оправдани са обясненията на замесените политици и партии, че „нищо не се е случило“. Точно така – случило се е нищо. Или, казано по народному, нищо при нищо отива, две нищо-та през девет баира се надушват, на зло нищо – зъл прът, бързото нищо слепи ги ражда и… можете и сами да си продължите. Нищо работа!„.

Някои видяха в атаката срещу „Нексо“ недвусмислен компромат срещу партията „Продължаваме промяната“. „Беше въпрос на много малко време да дойде потвърждение отстрани, и то от високо място. Опакованата ни в златисто фолио и вързана с розова панделка „промяна“, пробутвана като „самата почтеност“, която мнозина си купиха, се оказа самата непочтеност. Дами и господа, в момента криптоаферата NEXO присъства във всички сериозни издания като започнем от Ройтерс и Евронюз, минем през Файненшъл таймз и специализираните издания за криптовалута, и стигне до Bloomberg. Работата е дебела като носорог, преял с торти и почти толкова, да не кажа и повече нагла. Извънземен ПР им трябва, за да успеят да обърнат световното обществено мнение, не нашето, в своя полза. Най-добре е феновете им наистина да си вземат отпуск от ФБ и да замълчат, освен ако не са на заплата при промяната“ – написа в социалната мрежа Биляна Господарска, а мнението й беше споделено от изтъкнатия демократ и бивш депутат Петко Симеонов.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече