Новини от Бълария

„Музикаутор“: Коледните базари в България нямат лиценз за музиката, която звучи на тях

Организацията на автори и композитори изпрати сигнал до Министерство на културата и иска спешни и дългосрочни решения

Нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, не са сключили договори за уреждане на авторските права за музиката и не са заплатили възнаграждения за авторите. По този повод организацията на композитори и автори „Музикаутор“ изпрати сигнал до Министерство на културата, с който настоява за проверка и съставяне на актове на организаторите на „Немски коледен Базар София“ и „Коледен базар Капана“. Освен това „Музикаутор“ информира и Столична община, че на нейна територия се организират събития в нарушение на закона. Според организацията това трябва да бъде ясен сигнал за всички, които организират коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Данните на „Музикаутор“ сочат, че това е масов проблем и ако миналата година все пак някои от организаторите са уреждали правата за музиката, то тази година нито един организатор на коледен базар в България не е изпълнил законовото си задължение. В същото време музиката има основна роля, носейки коледно настроение за посетителите и оборот на всички търговци, които предлагат продукти и услуги в рамките на коледните базари.

Подобно отношение към авторите на музика граничи с цинизъм, като се има предвид, че за коледен базар с до 2000 посетители на ден ставката по тарифата на Музикаутор е 75 лева на ден“, коментира изпълнителният директор на организацията Иван Димитров.

За разлика от България, в Германия е практически невъзможно да се организира подобно мероприятие, ако не са уредени правата за музиката. Ето защо от „Музикаутор“ са пуснали сигнал и към Посолството на Федерална република Германия, като го информира за ситуацията с „Немски коледен базар София“. В него се посочва, че организацията на композиторите и автори на музика цени ролята на немския пазар като форма на културен обмен, но ако тя е ценност, то следва да бъде отчетена и ценността на интелектуалната собственост, която е в основата на нейния просперитет.

Масовото неглижиране на уреждането на авторските права за събития с музика е проблем, за който „Музикаутор“ отдавна информира институциите и обществеността. Според организацията на композитори и автори е крайно време този проблем да бъде решен, поради което ще търси законодателни мерки, които да поставят по-сериозни рамки за организаторите на събития и да предотвратят порочните практики за в бъдеще.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече