Новини от Бълария

Николай Денков е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“

Бившият образователен министър акад. Николай Денков е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Партията, която ще получи втория мандат за съставяне на правителство, покани на среща парламентарните партии, но на поканата днес са се отзовали само от „Демократична България“, БСП и „Български възход“.

На брифинг лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че предстои изборът им на акад. Николай Денков да бъде съгласуван с националните органи на партията. Самият Денков заяви, че трябва да се търси съгласие по най-важните теми за българското общество, които да са приоритет в това Народно събрание.

Започваме разговори с всички политически сили, идеята е заедно да видим какво може да ни обедини и тези, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че работят за политиките, които виждаме като приоритетни„, каза Денков на пресконференцията.

Припомняме, че вчера Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС начело на бъдещото правителство да застане проф. Николай Габровски. Веднага след това от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ поканиха останалите парламентарни групи на председателски съвет. Политиците заявиха готовност да предложат кабинет на малцинството, но само условие, че в дневния ред бъдат включени определени законопроекти. 

Започваме разговор за двата най-важни прироритета – приемането на България в Шенген и еврозоната, и другите не по-малко важни – социален пакет и пакет за облекчаване на бизнеса, които да помогнат България да стане европейска страна не само на хартия. Смятаме, че тези приоритети са основата по намиране на подкрепа за този проектокабинет„, заяви Асен Василев.

Ако има коалиция, тя ще е на малцинството, но разговорът по приоритети ще се води между всички партии. Дискусията трябва да включва всички, които се интересуват от темите“ -заяви Кирил Петков.

На пресконференцията стана ясно, че съставът на проектокабинете тепърва ще се уточнява.

Снимка:facebook.com/prodalzhavamepromyanata

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече