Новини от Бълария

Нов начин за откриване на коронавируса във въздуха измислиха в Китай

Китай разработва нов инструмент за контрол на Covid-19 във въздуха. Учени от университета Цинхуа, от Пекинския университет и Китайската академия на медицинските науки създадоха нова система за откриване на коронавирус във въздуха. Според „China Daily“ технологията вече е тествана на Олимпийските игри през 2022 г. в Пекин.

Известно е, че като въздушно-капкова инфекция Covid-19 се чрез кихане и кашляне и може да се задържа във въздуха чрез аерозолни частици, особено в затворени пространства. Инструментът, разработен от китайски експерти, позволява бързо идентифициране на наличието на вирус в дадено помещение. Става въпрос за преносим колектор, способен да изсмуква въздух и аерозолни частици, които могат да съдържат коронавируса. След това системата разтваря получените проби в течност и детектор анализира състава.

Според разработчиците оборудването е десет пъти по-чувствително от стандартните инструменти за откриване на ковид. Благодарение на това специалистите могат да открият SARS-CoV-2 дори при нисък вирусен товар в получените проби. Процесът от събирането на въздуха до предаването на данните до органите за контрол на болестите отнема не повече от четири часа.

Досега тази система е тествана само на места, където се провеждат Олимпийските игри в Пекин, но по-късно се планира да бъде въведена и на други обществени места: болници, гари, летища и т.н.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече