Новини от Бълария

Учени установиха, че боледувалите от ковид са предразположени към психични заболявания

Изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис са открили опасни последици за психичното здраве за хора, боледували от ковид. Те публикуваха резултатите от свое изследване по темата в медицинското списание BMJ.

Учените са анализирали данните на 153 848 възрастни, които са имали положителен PCR тест, и са ги сравнили с данни от контролна група, която не е имала коронавирусна инфекция. Те също така са сравнили данните от пациенти с COVID-19 и от пациенти с грип, за да определят дали рискът от развитие на психично заболяване е уникален за коронавируса.

Резултатите от работата показват, че хората, които са имали ковид инфекция, са с 35% по-склонни да страдат от тревожни разстройства и е почти с 40% по-вероятно да изпитат депресия в сравнение с другите респонденти. Експертите отбелязват също, че тези, които са били болни, са с 41 процента по-склонни да имат проблеми със съня и с 80 процента по-склонни да имат неврокогнитивен спад, който се изразява в забравяне, объркване, липса на концентрация и други нарушения.

Експертите признават, че не знаят точно защо се случва това. Една от водещите хипотези обаче е, че вирусът може да проникне в мозъка и да разруши клетъчните и невронните връзки, като по този начин причинява психични разстройства. Освен това те смятат, че трябва да се обърне специално внимание на идентифицирането на тези заболявания при тези, които са се възстановили от COVID-19.

През октомври 2021 г. американските центрове за контрол и превенция на заболяванията посочиха хората с психични проблеми като депресия и шизофрения като изложени на висок риск от заразяване с коронавирус.

Подобни публикации
1 Коментар
  1. една 'болна' казва

    Политиците са в близки отношения с Господ и ще му се обадят да намерят лек…

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече