Новини от Бълария

Обмисля се държавата да субсидира покупката на електрически автомобили

От евросубсидия за закупуване на електрически автомобил ще могат да се възползват българските граждани, ако новата програма „Околна среда 2021 – 2027“ бъде одобрена. Предстои тя да премине през обществено обсъждане, след което ще бъде изпратена за официално одобрение в Еврокомисията.

По програмата приоритетно ще бъдат финансирани собственици на автомобили с евростандарт 1 и 2, но ще могат да кандидатстват и всички, които желаят да се възползват от предложението. Сред условията за получаване на субсидията ще бъде бъдещите собственици на електромобили да живеят в градове с високи нива на замърсяване на въздуха и да предадат за рециклиране един стар автомобил, който не отговаря на еко стандартите.

Сред привилегиите, от които собствениците на електромобили се възползват и в момента, е безплатното паркиране в платените градски зони. От друга страна обаче като основно неудобство се посочва липсата на достатъчно места за зареждане на електромобилите. Очаква се до края на годината в столицата да бъдат инсталирани 25 зарядни станции, които трябва да заработят до средата на 2022 г.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече