Новини от Бълария

Обвиниха България и Чехия, че незаконно ремонтират съветски хеликоптери за Украйна

Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС) определи като незаконно ремонтирането на съветски хеликоптери за Въоръжените сили на Украйна от Чехия и България.

Модернизацията и ремонтът на руски и съветски вертолети с цел предаването им на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е грубо нарушение на международните задължения от страна на Чехия и България, съобщи службата, цитирана от БТА. Отбелязва се, че според данни, публикувани в медиите, българските държавни компании „Авионамс“ и „Терем-Летец“, както и чешката „Лом Прага“, продължават да извършват незаконни дейности по ремонт и модернизация на военни хеликоптери, произведени в Русия и СССР.

Дейността на България и Чехия е грубо нарушение на международните задължения, а също така нарушава световната система за експортен контрол, подчертават от ФСВТС. Службата отбелязва, че Русия не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужвани от тези компании без участието на руски производители и разработчици.

На 11 юли миналата година военният експерт Владислав Шуригин съобщи, че Украйна е наследила голям брой бойни самолети от Съветския съюз, но много от тях не са в експлоатация през последните години. По думите му Киев събира резервни части за авиацията си от страните от бившия Варшавски договор. Според него това е начинът, по който украинската авиация може да продължи да функционира. Част от самолетите са били откарани в авиоремонтни заводи в Полша, България и Румъния, а Украйна иска резервни части от тези страни, в които съветската техника е била на въоръжение.

През юли миналата година Русия обяви за невалидни сертификатите, издадени на чешки и български компании. Предприятията бяха лишени от правото да извършват дойности, свързани с поддръжката на руски хеликоптери.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече