Новини от Бълария

Отмениха „правото на аборт“ в САЩ

Върховният съд в САЩ делегира на отделни щати правото сами да определят дали да забранят абортите, или да ги разрешат. „Конституцията не дава право на аборт; и правото да се регулира абортът се връща на хората и на избраните от тях представители“ – пише в решението на Върховния съд на САЩ.

С това свое решение съдът отмени собственото си решение по дело от 1973 г., когато т. нар. „право на аборт“ беше признато за гарантирано от Конституцията на страната. Това означава, че в продължение на почти половин век правото на американките да прекратяват бременностите си по своя преценка и желание беше на практика неоспоримо. Сега обаче поне в половината от американските щати абортът ще бъде напълно или в повечето случаи забранен. Главният прокурор на Мисури вече подписа закон за ограничение на абортите в щата.

Решението на Върховния съд се прие радушно от консерваторите и републиканците в страната, сред които е и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Той коментира, че въпросното решение е „взето от Бог“ и допълни, че всички права по този спорен въпрос вече са върнати на щатите, т.е. тези, „на които първоначално принадлежат„.

Настоящият президент Джо Байдън обаче не остана доволен от решението. Той сподели пред медии, че подобен ход „хвърля САЩ 150 години назад“ и подчерта, че подобно решение отнема „конституционното право на жените„. Президентът дори призова гражданите към мирни протести, макар и подчертавайки, че „насилието не е изход от сегашната ситуация„.

Атака срещу основните свободи на милиони американци“ нарече решението предшественикът на Тръмп Барак Обама. „Съдът отхвърли най-силното лично решение, което човек може да вземе, и го остави на капризите на политици и идеолози„, каза той.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече