Новини от Бълария

САЩ категорично отказали да чуят за визитата на Денков

Креслата на двама министри, са силно разклатени

Оказва се, че истинският повод за заминаването на министрите Асен Василев, Румен Радев и Богдан Богданов за САЩ, е отчет пред Вашингтон за свършеното у нас.

Скандалното разкритие бе направено от депутати, след като посещението на управляващите в Америка се превърна в истинско фиаско заради отпадането на премиера Николай Денков в последния момент.

По думите на избраници, тримата министри са с най-важните ресори в страната – финанси, енергетика и икономика, и именно в тези сфери Вашингтон се интересувал как влиянието му продължава у нас, а такъв отчет щели да дадат тримата управленци, скандализирани са депутати.

От „Промяната“ не крият, че от дълго време лобират премиерът Денков и група министри да се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън, като за престижа зад океана платиха 100 000 долара на лобистката компания М&М, която обаче превърнала предстоящия гастрол в сцена от „Мисия Лондон“.

Или с други думи, в Белия дом така и не са чули, че премиерът Денков има ангажимент с президента Байдън, и такава среща нямало да се състои, и отказали изобщо да чуят за визитата.

Държавният департамент също хлопнал вратите си за родната делегация, която първоначално наброявала 18 души, сред които и съпругата на Даниел Лорер – Виолета, която трябвало да пътува като съветник на министър Асен Василев. Според запознати тя нямало да се върне обратно с родната делегация и щяла да остане в САЩ като частно лице. Премиерът и антуражът му обаче остават тук, а ситуацията Денков изми с оправданието, че земеделските протести го приковали на родна земя.

Драмата с пътуването обаче не е в броя на хората, а в състава на делегацията. Според депутати, бъдещето на тримата министри Асен Василев, Богдан Богданов и Румен Радев изключително зависело от предстоящата визита, тъй като с изключение на финансист №1 креслата на енергийния шеф Радев и на икономическия Богданов в момента били силно разклатени, а трусовете идвали предимно от ГЕРБ, които се очаква да поемат управлението след март.

Асен Василев няма да помръдне от поста си като финансов министър и след рокадата на кабинетите „Денков“ – „Габриел“, но останалите управленци можело да се простят с креслата си. ГЕРБ са изключително недоволни от енергийния шеф, а вече веднъж оставката му е искана официално.

Тримата министри били готови да лобират за себе си пред Вашингтон и именно затова отиват само кадри на „Промяната“, разказаха депутати. В последния момент уж спряганата за участник в делегацията външен министър Мария Габриел също отпадна от списъка.

Източник: Уикенд

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече