Новини от Бълария

Скандал! Съдът потвърждава: зам.-министърката на спорта Даниела Дашева е поискала подкупа от 62 хил. лв., с който беше арестуван синът на щангиста Иван Иванов (СНИМКИ)

Свидетел по делото разкрива, че Иванов-младши е бил само “пощальон”, кешът е предназначен за заместничката на спортния министър Димитър Илиев и за нейна служителка

Скандален обрат по делото за подкуп в ММС сочи, че заловеният през декември 2023 г. чиновник Иван Иванов е само “пощальон”, а истинските получатели на кеша са били зам.-министърът на спорта Даниела Дашева и нейна служителка на име Емилия.

Това разкрива протокол от мярката, с която синът и съименник на големия щангист Иван Иванов обжалва задържането си под стража. Логично, “мулето” на Даниела Дашева е пуснат от съда под домашен арест, който той ще изтърпява на адрес в жк “Витоша”, ул. “Слав Караславов” в София.

Същото е потвърдил и председателят на федерацията по вдигане на тежести – Ареф Маджид, който пръв подава сигнал до Комисията за противодействие на корупцията и до Прокуратурата, че Иван Иванов-младши му е поискал 62 хил. лв., които е щял да предаде на Дашева.

 

Припомняме, че тлъстият рушвет е трябвало да гарантира, че федерацията по щанги няма да има проблем с получаването на субсидията, както и че щели да й бъдат отпуснати милион и двеста хиляди лева за организацията на предстоящото Европейско първенство по щанги, на което България трябва да е домакин през следващата година.

Ето какво още се казва в протокола от разпита (публикуваме извадки от него, запазвайки автентичния изказ):

 

“…..Напротив – доказателствата еднопосочно разкриват, че Иванов, известен по делото с прякора ,,Иванов Младши“ през цялото времe e бил сочен като посредник, като ,,пощальон“ – по думите на свидетеля Милашки, и като лице, на което тези пари e следвало да бъдат дадени, за да бъдат осигурени зa други длъжностни лица от Министерството на младежта и спорта. Съвсем конкретен в тази насока в показанията си е свидетелят Маджид, който е подал сигнала дo Комисията за противодействие на корупцията и който без колебание разказва как в многократните разговори водени мeждy него, обвиняемия и други лица, е ставало ясно, че исканата им пapичнa cyмa е следвало да бъде предадена на длъжностно лице с името ,,Емилия“, както и на зам.-министъра на спорта, посочена с имена – “Даниела Дашева”, е записано още в официалния документ от разпита.

 

Магистратите правят извода, че арестът на Иванов-младши е бил прибързан и по този начин се е прекъснала връзката му с истинските получатели на рушвета – Даниела Дашева и нейната подчинена Емилия. Според тях е трябвало да се разследва по-прецизно, да се извършат проследявания, контролиране на телефонни разговори и други мероприятия, които да заковат по безспорен начин корумпетата на върха в ММС.

 

Преди да стане заместничка на Димитър Илиев в ММС, Даниела Дашева е била служебен спортен министър в кабинета на Огнян Герджиков. Тя също така е сред учредителите на партия “Български възход” на Стефан Янев и депутат от парламентарната му група в миналия парламент.

 

Ще бъде ли Даниела Дашева привикана на разпит и може ли да я видим в скоро време с белезници в съда, времето ще покаже. Във всеки случай, след подобни разкрития, направени в съдебна зала, най-малкото, което Дашева и шефът й – спортният министър Димитър Илиев биха могли да направят е да си подадат оставките на мига, твърдят отвратени спортни деятели.

Източник: crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече