Новини от Бълария

„Спасителят” в Европа

Испания и Румъния търпят най-сериозните последствия от интервенцията на лобистките мрежи на Джордж Сорос във вътрешната им политика. Въздействията имат различни форми, но сходен резултат

„Не разказвайте никому нищо. Разкажете ли, ще ви стане мъчно за всички”.

(„Спасителят в ръжта”,  Дж. Селинджър)

През 2014 г. американският милиардер и финансов спекулант Джордж Сорос обяви Русия за основна заплаха за съществуването на Европейския съюз. Две години по-късно през юни 2016 г. Сорос предрече разпада на ЕС след евентуалния изход на Великобритания, като заяви, че започналият вече процес на разпад е необратим. На 1 юни 2017 г. в Брюксел Джордж Сорос проведе срещи с редица еврокомисари, включително и с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, споделяйки с тях идеите си за един „по-единен Европейски съюз и призова за диалог с Русия.

От тези три кратки сюжета човек би си помислил, че някой страда от параноидна шизофрения или пък, може би, това са просто части от един много по-сложен пъзел с картата на Европа, който обаче вместо да се реди, се разваля… Именно през последните няколко години все по-очевидни стават опитите на фондации и организации, свързани и финансирани от Джордж Сорос, за дестабилизация на редица европейски държави. Последен пример за подобна намеса е случващото се през последните месеци в испанската автономна област Каталуния. Редица факти водят до връзки между каталунските лидери и организации, финансирани от американския „филантроп”. Непосредствено преди провеждането на референдума за независимост на 1 октомври значителни суми са преведени към Барселона от организации на територията на Европа, контролирани от американския лобист. 

„Топлата” връзка между сепаратистите и Джордж Сорос създава бившият каталунски премиер Артур Мас, който иска подкрепа от влиятелния американец. Ключова роля в плановете играе организацията „Независим дипломат”, основана от бившия английски дипломат Карн Рос и финансирана от Сорос, която е натоварена със задачата да използва международните си контакти за създаване на лоби на каталунската независимост в ООН и Европейската комисия, да организира консултации, публикации в редица влиятелни медии, да въздейства върху общественото мнение.

Впрочем „Независим дипломат” е намесена директно в борбите за независимост на новосъздадени държавни образования като Косово и сепаратистки настроени области в Африка. От 2013 г. организацията подпомага и „умерената фракция” на сирийските бунтовници. Най-актуалната ѝ инициатива е свързана с подпомагането Каталуния в борбата ѝ за независимост. Само за две години „Независим дипломат” е получила 1,6 милиона евро от каталунските власти за „консултантските си услуги”.  

През 2016 г. сепаратистки настроеният лидер на испанската провинция Карлес Пучдемон ангажира приближения до Сорос социолог Джеръми Рифкин като съветник по публичните си прояви. За своите услуги Рифкин получава хонорар от над 50 000 евро. Един от най-приближените хора на Сорос в Каталуния е регионалният директор на фондацията „Отворено общество” Жорди Вакуер, бивш директор на един от най-влиятелните мозъчни тръстове в Европа – Център за международни изследвания, базиран в Барселона. И той получава значителни суми за налагане на идеите на каталунската независимост в последните години.

Фондацията „Инициатива за Европа” на Джордж Сорос от 2014 г. директно финансира редица организации, които се борят за отделянето на Каталуния от Испания. Известни са трансфери от фондацията към Съвета за публична дипломация в Каталуния и към споменатия Център за международни изследвания. Непосредствено преди референдума каталунски мозъчни тръстове получават трансфери от сродни организации, базирани в далечна Румъния – друга страна, в която мрежите на Сорос се чувстват като у дома си.

Внезапно избуялите сепаратистки настроения в редица страни станаха предпоставка за искането на шестима конгресмени на САЩ за започване на разследване срещу Джордж Сорос за намесата му в политиката на няколко европейски държавиОчевидно действията на лобиста започват да стават сериозен проблем за външната политика на САЩ. В резултат на започналото разследване срещу него и поради опасността от започване на наказателно производство в САЩ, наскоро Сорос прехвърли личното си състояние от около 18 милиарда долара на свързаната с него фондация „Отворено общество”.

Проблемите на лобиста рефлектират сериозно и върху приближените до него висши държавни служители в Румъния, които в последно време правят отчаяни опити да се дистанцират от незаконните си действия, извършени под външно давление през годините. Вследствие от тази „политика” през последните десет години политическата власт в страната изгуби контрола върху държавните институции. Паралелно действащи структури изградени в ключовите министерства и служби, контролирани от няколко човека, успяха да завземат контрола в тях независимо от официалната власт.

Същите хора действат под влиянието на чужди интереси, в това число и на Сорос, както и за собствена сметка. Всичко това стана възможно след като генерал Флориан Колдя – доскорошен оперативен директор на Румънската разузнавателна служба (СРИ), и Лаура Кьовеши – ръководител на Националната агенция „Антикорупция” (ДНА), успяха еднолично да овладеят двата най-важни репресивни органа в държавата. Използвайки ръководените от тях структури и контролирайки съдебната система, през последните години двамата успяха да елиминират всички свои опоненти и неудобни лица чрез поръчкови дела, манипулирани сересета и фалшиви свидетелски показания. В резултат от дейността на паралелния държавен модел, стотици са осъдени без доказателства, десетки хиляди са с по няколко висящи дела, бизнесът е в ступор, а румънската икономика се диктува от влиянието на чужди корпоративни интереси.

Доказателство за гореизложеното са многобройните и шокиращи разкрития, през последните месеци от лица, които са били част от този престъпен механизъм. Един от тях е полковник Даниел Драгомир, доскорошен ръководител на Дирекция „Антитерор” в СРИ. Същият в момента е свидетел пред парламентарната комисия за контрол върху дейността на специалните служби. През последните седмици Драгомир разкри множество данни и предостави засекретени документи за създаването на механизъм за контрол на съдебната система, медиите и бизнеса чрез политически шантаж и изнудвания. Лично Лаура Кьовеши и генерал Думбрава – началник на юридическия отдел в СРИ, са решавали срещу кого да бъде образувано дело и на кой съд да бъде възложено разглеждането му с цел постигане на желания от тях резултат. Според Драгомир тези решения са били вземани под влиянието на чужда държава „отвъд океана”, като предварително са били съгласувани. 

Друг притеснителен факт относно независимостта на румънската правораздавателна система е, че при всеки опит за промяна в Наказателния кодекс, американският посланик в Букурещ Ханс Клемм лично посещава министъра на правосъдието и налага интересите на икономическите и политически кръгове, които защитава, спирайки намеренията на управляващите за важни промени.

В израз на съпротива срещу изфабрикуваните дела от ДНА срещу лидера на управляващата социалдемократическа партия Ливиу Драгня, парламентът наскоро блокира държавна поръчка за закупуване на ракетни комплекси „Пейтриът” от САЩ за около 4 милиарда евро, а групата на ПСД умишлено „пропусна” пленарното заседание. Още същата нощ американският държавен секретар Рекс Тилърсън кацна извънредно в Букурещ. На следващия ден парламентът одобри сделката.

Смущаващ е и фактът, че шефката на ДНА Кьовеши четири пъти отказва да се яви на разпит пред специално създадената парламентарна комисия за разследване манипулирането на президентските избори през 2009 г. Нещо, което е задължена да направи след изрично решение на Конституционния съд. Кьовеши трябва да даде показания какво е правила на тайна среща в нощта на изборите в частен имот заедно с шефовете на СРИ, политици и висши държавни служители и какво са договаряли.

Поради  незачитане решението на Конституционния съд, парламентарната комисия изпрати искане до министъра на правосъдието прокурор Кьовеши да бъде отстранена от длъжност. Но въпреки многобройните скандали, в които е замесена в последните месеци, Кьовеши беше поканена да представи  в Европарламента „успехите” в румънската борба срещу корупцията. Зад отчаяния ход да бъде полиран нейният имидж стои приближената до Джордж Сорос германска евродепутатка от партията на зелените Ребека Хармс, която стана инициатор на събитието, завършило със скандал между участниците в него.

Така за пореден път стана ясно, че липсата на единна европейска политика по ключови въпроси, свързани с общата интеграция на държавите – членки на ЕС, дава възможност на влиятелни международни лобисти като Джордж Сорос да прокарват собствени идеи с цел налагане на чужди за Европа икономически и политически интереси. За постигането им не се пестят средства, дори ако се налага прибягване до картата „сепаратизъм”. Две от най-засегнатите страни от външните лобистките интереси са именно Испания и Румъния, които очевидно не успяват да се справят сами, а Европейската комисия остава пасивна, дори критична към подложените на външни въздействия правителства. Ако тази пасивност, инертност и разединение продължат, то със сигурност съвсем скоро „пъзелът” ще бъде разглобен, а частите му безвъзвратно загубени…

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече