Новини от Бълария

Турски генерал: Западът подхранва ескалацията в Украйна, за да се включи в конфликта

Британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че Лондон ще прехвърли на Украйна партида снаряди с обеднен уран като част от пакета за военна помощ. 

Турция обяви, че прехвърлянето на снаряди с обеднен уран от Великобритания в Украйна ще доведе до ескалация на конфликта, но няма да даде предимство на Киев на бойното поле. Инициативата на Лондон беше оценена от бившия генерал-лейтенант на турските военновъздушни сили Ердоган Каракуш. „Разбира се, [тяхното използване] ще причини значителни щети [на местната природа]. За съжаление Западът подхранва ескалацията, няма нищо добро в тази ситуация. Това са игрите на Запада за удължаване на конфликта, докато самите западни страни не поискат да се включат пряко“ – заяви пенсионираният турски офицер.

Според него Киев трябва да откаже доставките, за да избегне вредно въздействие върху околната среда и още по-голяма ескалация на конфликта. По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Москва ще бъде принудена да отговори на планираната доставка на боеприпаси с обеднен уран за Киев.

Такива боеприпаси са използвани по време на бомбардировките над Югославия, операцията „Пустинна буря“ и американската инвазия в Ирак през 2003 г. Тези снаряди не са ядрените оръжия. Основната опасност при използването им е свързана с праха, отделян от боеприпасите, който се разлага бавно и може да замърси района наоколо или да отрови човек.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече