Новини от Бълария

В МВР разследват грузинци с „Ролс-Ройс“ за убийството на Алексей Петров

Охранители на експулсираните, но върнати в България Гиа Хергиани и Георги Кахиани са заподозрени за екзекуцията на Трактора

МВР разследва грузинци, търгуващи с оръжие и боеприпаси в страната ни за убийството на Алексей Петров. Запознат от службите за сигурност издава, че двама мъже от бившата съветска република, гравитиращи около мастит бизнесмен с прозвището Гиа, дори са били привикани на разпит в полицията през миналата есен, но тъй като липсвали преки доказателства, уличаващи ги като съпричастни към екзекуцията, са освободени след 4-часовата беседа с криминалистите. Въпреки това МВР е поставило под дискретно наблюдение групата грузинци.

 

Твърди се, че в МВР са постъпили оперативни данни, които сочат като изпълнители на убийството на Алексей Петров наемници от Грузия, изпълнили мократа поръчка на свой сънародник.

 

Като поръчител на смъртта на Трактора се споменава името на 54-годишния Гиа Хергиани, който през 2009 г. беше експулсиран от България заедно със сънародниците си Георги Жордания и Георги Кахиани заради заплаха за националната сигурност и постъпили данни в ДАНС, че триото се занимава с трафик на оръжие и хероин.

 

Впоследствие обаче грузинците бяха тихомълком амнистирани и се завърнаха в България, където и до ден днешен развиват разнороден бизнес, свързан с търговия на оръжия, покупко-продажба на луксозни имоти и спедиторски услуги. Неофициално се твърди, че групата все още притежава собственост и в Търговския център „Парадайз“ в София, като бизнес интересите на бандата се защитавали от техен сънародник на име Давид.

 

Бърза проверка установява, че сред собствениците на най-оборотния Търговски център в България до 2017 г. е бил грузинският бизнесмен Давид Кбилианидзе, преди „Парадайз“ да бъде придобит от южноафрикански фонд, заплатил рекордната сума от 253 млн. евро.

 

Бандата грузинци с „Ролс-Ройс“ бе задържана през януари 2020 г.

„Има постъпила оперативна информация в МВР, която гласи, че грузинците Гиа Хергиани и Георги Кахиани са имали трайни бизнес и лични конфликти с Алексей Петров, стартирали още през 2008 г. след назначението на Трактора като съветник на Петко Сертов в ДАНС. Твърди се, че тогава грузинците са били притискани да отстъпят част от контрабандните си канали към пристанището в Поти, Грузия, на лица, посочени от Алексей Петров, а впоследствие бившият командос е опитал да ги изгони от България и да заграби изцяло бизнеса им.

 

Една от версиите за неуспешния атентат с гранатомети срещу Трактора беше, че покушението е поръчано от Гиа Хергиани, разкрива запознат от службите за сигурност.

 

Грузинецът Гиа Хергиани 

Групата грузинци, заподозряна за убийството на Алексей Петров, е същата, която беше задържана в средата на януари 2020 г. и за която се разбра от изказване на тогавашния премиер Бойко Борисов. „Да похваля МВР за тази операция, която направиха. Такива сериозни хора гониха, толкова оръжие. Не бях виждал в лимузина Ролс-Ройс да го нападнат“, обяви тогава Борисов.

 

Имената на задържаните въоръжени до зъби грузинци в лимузина за над 1 млн. лв. така и не бяха обявени официално от МВР, но запознати разказват, че става въпрос за мъже от свитата на Гиа Хергиани и партньора му Георги Кахиани, водещи се официално на работа като служители по сигурността към дружество с лиценз за търговия с оръжия в България.

 

Тогава версията за задържането на грузинската въоръжена банда беше, че те са наети от хазартния бос Васил Божков да ликвидират партньорите му, свидетелствали в прокуратурата за данъчни измами за стотици милиони левове, извършвани от лотарийните дружества на Черепа. 

Разправят, че планът на наемниците бил да взривят бомба с дрон. След арестите на грузинците последвало освобождаването им поради липса на доказателства.

 

„Доказателства, пряко уличаващи грузинската групировка в убийството на Алексей Петров, липсват и засега няма основание заподозрените да бъдат арестувани. Има обаче постъпили оперативни данни, чиято автентичност се проверява, според които физическият убиец на Трактора е грузинец на име Тафик. 47-годишният Тафик е снайперист и командос от специалните грузински части „Омега“, участвал във Втората чеченска война (1999 – 2009). Твърди се, че заподозреният Тафик е напуснал България през ГКПП. „Калотина“ на 24 август м.г., броени дни след покушението срещу Алексей Петров, и оттогава изобщо не се е връщал.

 

Бившият командос, силов застрахователен бос и съветник в ДАНС Алексей Петров беше ликвидиран от наемен убиец на 16 август м.г. по време на своя планинска разходка на Витоша с рехабилитаторката Мирослава Михайлова, която също беше ранена вследствие на рикоширал куршум. Както вече стана ясно, от нея Трактора има незаконен син, кръстен на баща му – Илия.

 

Убиецът изчакал появата на Алексей Петров от укритие в района около Драгалевския манастир, край пътеката за лифта „Бай Кръстьо“ и след като Трактора го подминал, открил огън срещу него. Версията на разследващите е, че първият изстрел на килъра попаднал в торса, а след като куршумът е повалил Трактора и е ранил приятелката му Мирослава, убиецът се е прицелил от упор в слепоочието на мишената си, буквално откъсвайки главата на Алексей Петров

 

Нито един от тримата охранители на Трактора не е видял убиеца. Гардовете са били на повече от 50 метра от началника си, който изрично ги инструктирал да го следват от по-далечно разстояние. И до днес за разследването остава загадка маршрутът, по който се е оттеглил убиецът на Алексей Петров. Все пак надделяват версиите, че килърът е минал или през Владая, или през пернишкото село Кладница, преминавайки през Железница. Твърде възможно е убиецът да е имал съучастник.

 

Криминалистите очакват разследването за убийството на Алексей Петров да получи мощен тласък, след като специалисти от ФБР отключат мобилния му телефон. Неотдавна главният секретар на МВР Живко Коцев призна, че родните IТ спецове не са способни да преодолеят защитата на криптираното мобилно устройство.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

 

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече