Новини от Бълария

Видеото с кюлчетата е фалшиво, Борисов е невинен, а македонците го сакат за премиер

Видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснето в резиденция „Бояна“, се оказа манипулирано. Това оповести председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски. Той обясни, че заключението е резултат от петорна експертиза и че информацията е предоставена от българската прокуратурата.

Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани.  Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“ – се казва в изявлението на Здеховски.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков по-късно потвърди тази информация: „Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките (като парите и златните кюлчета) се различава от тази на останалите обекти в снимките.

Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина, но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина, та заключението, което направи г-н Здеховски е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни“ – уточнява Новаков, цитиран от БНР.

Междувременно в репортаж на bTV за нестихващите протести в Северна Македония срещу т. нар. френско предложение част от протестиращите предложиха бартер – дават ни бившия си премиер Зоран Заев, а в замяна искат нашия експремиер Бойко Борисов. „Ние го сакаме Бойко, бе. Бат Бойко е широк човек“ – каза човек от палатковия лагер на протеста в Скопие.

Припомняме, че скандалното видео и снимките с кюлчета и пачки с евро в нощното шкафче на Бойко Борисов бяха разпространени през 2020 г. В края на юли СГП се самосезира по публикации в медиите по случая и образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК – използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. През декември 2021 г. прокуратурата спря производството заради неразкриване на извършителя на престъплението.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече