Новини от Бълария

Закон за защита на чуждо влияние действа от години в САЩ, но е неприемлив в Европа? Някои хора недоумяват защо!

През последните дни в международния информационен обмен се завъртя новина за подготвян в Грузия закон за чуждите агенти в страната. Идеята на закона беше да осветлява дейността на хора, които прокарват интереси на други страни, като лобират за определени законодателни промени и влияят на общественото мнение срещу заплащане. Под ударите на подобен закон биха попаднали редица неправителствени организации, които през последните десетилетия прокарват конкретни политики във всяка страна на Балканите и в Европа като цяло, както и в страните от бившия СССР. Това са организации, финансирани от чужбина, които никога и по никакъв начин не са били овластявани от гражданите на съответната държава да представляват когото и да било, но всъщност това е основното им занимание, за което получават заплати от различни чужди фондации. Както е известно, който плаща, той поръчва и музиката, нали?

Именно поради това преди време партия „Възраждане“ също предложи подобен закон за осветляване на дейността на чуждите агенти в България, за да бъде ясно на всички граждани кой плаща на всеки от инфлуенсърите, които ежедневно заработват чрез медиите и чрез социалните мрежи, коментирайки актуални проблеми от позицията на последна инстанция. Този проектозакон беше активно осмят от либералната общност от нас и така и не беше приет от Парламента.

Парадоксът обаче е в това, че Закон за защита на Съединените щати от скрито чуждестранно влияние (FARA) действа почти от един век (от 1938 г.) в презокеанската държава, а родните либерали не допускат подобен демократичен закон да бъде приет и у нас. Не става ясно защо така яростно се противопоставя нашата демократична градска либерална общност на закон, който, подобно на американския, изисква определени агенти на чуждестранни принципали, които се занимават с политически дейности или други дейности, да правят периодично публично разкриване на връзката си с чуждестранния принципал, както и дейностите, постъпленията и плащанията в подкрепа на тези дейности. Както се казва в самия закон на САЩ, „разкриването на необходимата информация улеснява оценката от страна на правителството и американския народ на дейностите на такива лица в светлината на тяхната функция като чуждестранни агенти“. Съвсем не е случайно, че FARA е закон, който се прилага от отдела за контраразузнаване и отдела за национална сигурност (NSD) на САЩ.

Явно България, както и Грузия, няма нужда сами да се грижат за националната си сигурност и поради това либералната ни общност активно протестира при всеки опит за прокарване на подобен закон. Да не забравяме, че само преди дни и Жозеп Борел предупреди Грузия, че приемането на закон за чуждите агенти в страната ще бъде сериозно препятствие пред присъединяването на страната към съюза.

Мисля, че е един изключително полезен закон, който осветлява лицата, медиите и партиите, финансирани (или според американците – корумпирани) отвън – нещо задължително за една здрава държава. Та в тази връзка не разбирам протестите срещу такъв закон както в България, така и в Грузия. Та американците са умни хора, защо да не последваме техния пример и да въведем един важен за националната сигурност закон?“ – задава логичния въпрос пред своите последователи във Фейсбук Ирини Зикидис. При това тя уточнява, че грузинският вариант на закона е „доста по-мек от американския“ и че грузинците просто искат да бъдат осветени всички организации, които получават над 20% от доходите си от чужбина, „докато американският закон изисква осветляване на каква да е сума“; освен това грузинският закон касае медии и юридически лица, които не се занимават с търговия, докато американският закон визира медии и всички физически и юридически лица.

Понеже съм семпъл човек, нека попитам – какъв е точно проблемът да се знае кои са организациите, чиито пари идват от чужбина – САЩ или Русия? Защо това е проблем за всички любители на „прозрачността“? Защо НПО и фондациите скачат срещу закон, който осветява милионите, които получават за „гражданската си позиция“? Нали казват, че всичко е прозрачно и отчетено до последния цент? Защо? Какво ги притеснява? Та нали този закон ще позволи да бъдат осветлени и ВСИЧКИ лица, получаващи финансиране от Русия, дори ако това става в куфарчета. Държавата има възможността и ресурса да проследи приходите и разходите на всеки съмнителен гражданин или организация. И така лицата, финансирани от Русия, ще лъснат като чужди агенти и ще бъдат подведени под отговорност. А какво по-хубаво от това? Наистина не разбирам“ – недоумява Зикидис.

Ако сте любопитни, можете да се запознаете със съдържанието на американския закон за чуждите агенти на сайта https://www.justice.gov/nsd-fara?fbclid=IwAR2liOCgNHE2zpwRepY_BVYRQln4_SRpp7rt9JcRc7wRMcAsChp7HyC6I6I

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече