Новини от Бълария

Зеленски: Украйна защитава Европа от тази „антиевропейска сила“

По време на извънредна пленарна сесия в Брюксел в четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски направи обръщение към Европейския парламент.

Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз“ – заяви по време на събитието председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и добави, че ЕС трябва да осигури на Украйна „възможно най-бързия процес на присъединяване“. Следваща стъпка според председателя трябва да бъде осигуряване на ракети с далечен обсег на действие и на самолети, необходими „за защита на свободата, която твърде много хора са приели за даденост”.

От своя страна в обръщението си към евродепутатите украинският президент заяви, че Русия се опитва да унищожи не само суверенна Украйна, но и $европейския начин на живот“. Според него Москва прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, а Украйна се бори за тях и защитава Европа от тази „антиевропейска сила“. Зеленски благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата с нейната съседна държава, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. Той подчерта, че Европа и Украйна трябва да имат общо европейско бъдеще. За да бъде постигната тази цел, трябва да се победи „антиевропейската сила, опитваща се да открадне нашата Европа от нас“.

След края на срещата на върха на ЕС в Брюксел френският президент Макрон заяви пред журналисти, че може да лиши руския президент Владимир Путин от званието Кавалер на Големия кръст на Почетния легион, съобщи AFP. Според него това е „символичен, но важен въпрос“. Путин е носител на отличието от 2006 г. Орденът, с който се отличават цивилни и военни за изключителни заслуги към нацията в мирно време и по време на война, му беше връчен от френския президент Жак Ширак. По-рано Макрон обяви, че е връчил най-високото отличие на Франция – Ордена на почетния легион – на украинския президент Володимир Зеленски. 

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече