Новини от Бълария

България ще въоръжава Украйна

Изпращането на оръжие за Украйна беше одобрено днес от две комисии

На съвместно заседание днес Комисията по външна политика и Комисията по отбрана в парламента одобриха два проекта на решение. Единият касае укрепването на отбранителните способности на България, а другия – оказването на военна помощ на Украйна. Предстои проектите да бъдат обсъдени в пленарната зала утре.

При обсъждането министърът на отбраната заяви, че Украйна няма интерес към ненужното на България старо съветско въоръжение и техника и обърна внимание на това, че не е изготвен анализ на необходимостта от предоставяне на военна помощ. Темата раздели депутатите на два лагера.

Позицията на „Възраждане“ е категорично против изпращането на оръжие. Партията дори организира протест пред НС. „Пренебрегнахте, че няма детайлен анализ, въз основа на който да се вземе решение. Има такъв евроатлантически консенсус и се стремите (към него) на всяка цена. Последиците за нас няма да са приятни за това, че се въвличаме в конфликта (…), без да имате реална аргументация и без детайлен анализ„, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ изрази противоположното мнение: „Солидарна подкрепа на страна, която е жертва на безпрецедентна агресия, вторият принцип е бъдещето на българските въоръжени сили, изключително важно e конфликтът да служи като мотивация да се модернизира българската армия“.

Против вземането на страна в конфликта се изказаха и от БСП. „За нас, за БСП, предоставянето на военна помощ категорично, макар и косвено, е част от конфликта. Трябва да имаме анализи какво води като последици за сигурността и вътрешна, и външна по отношение на България. Българското общество е разделено по този въпрос, преобладаващо против“ – обясни Кристиан Вигенин от БСП.

Опорка и хибридка – тук няма как да не вземеш страната – на агресора или на страната, която е нападната, бидейки част от демократичния свят“ -контрира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

Депутатите задълбочиха допълнително изострения тон, като влязоха и в спор дали решението за предоставяне на оръжия за Украйна е забавенo, или прибързанo.

В крайна сметка се реши да бъде определен срок от един месец, в който Министерският съвет да реши как ще се окаже помощта. Не стана ясно и каква точно ще бъде тя – това ще се разбере, след като Министерството на отбраната изготви доклад за това какво въоръжение може да даде страната ни.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече