Новини от Бълария

Братя Домусчиеви са първите български милиардери според „Форбс“

„Форбс“ обяви братя Домусчиеви за първите български милиардери. Престижното списание за бизнес и финанси е изчислило, че състоянието на 52-годишния Кирил Домусчиев и на 49-годишния му брат Георги е в размер на 4,2 милиарда долара. То е съставено от равни дялове в съвместния им конгломерат „Advance Properties“, както и от суми от продажби и дивиденти.

От невзрачна офис сграда в българската столица София братя Домусчиеви изградиха своята многомилиардна империя, като приватизираха държавни фирми и ги разшириха. След падането на комунизма през 90-те години на миналия век двамата братя превърнаха поредица от инвестиции в тези приватизирани фирми, включително „Huvepharma„, в състояние от приблизително 4,2 милиарда долара, което влагат още в недвижими имоти и футбол“, пише в статията, посветена на българските милиардери.

Изданието уточнява, че макар братя Домусчиеви да са слабо известни на по-голямата част от света, „в родината си от 6,9 милиона души“ те притежават най-успешния футболен отбор „Лудогорец Разград“. Фирмата им „Адванс Пропъртис“ притежава и 44-годишна концесия за управление на черноморското пристанище Бургас и 2,7 милиона квадратни метра недвижими имоти в България. Двамата също така контролираха „най-голямата медийна мрежа „Нова телевизия“, преди да я продадат през януари за 340 милиона долара.

„Форбс“ изброява и най-стабилните им активи към момента. Сред тях е компанията „Хювефарма“, от която се очакват значителни доходи заради засиленото търсене на ветеринарни продукти по света. Тя съставлява 77% от богатството на братята и приходите ѝ миналата година са достигнали 658 млн. долара, с 21% повече спрямо 2018 г. Следващият по важност актив – участието им в „Навибулгар“ – може да донесе тази година 281 милиона долара, което е увеличение от 78% или 30-35% от приходите на „Адванс пропъртис“ за 2021 г. Доходността от корабните им превози се увеличава и от това, че получиха през 2012-2013 г ключова концесия за два терминала на пристанище Бургас и през 2019 г. тя бе удължена до 2065 г.

Снимка: Twitter Forbes

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече