Новини от Бълария

Европейският съюз реши да създаде агенция за предоставяне на убежище на бежанци

Европейският съюз реши да създаде Европейска агенция за подобряване на системата за предоставяне на убежище. Новината беше оповестена от сайта на ЕС.

Според изявлението агенцията ще бъде създадена в рамките на Европейската служба за убежище, за да разшири оперативната и техническата помощ на държавите-членки и да насърчи сближаването при оценката на молбите за международна закрила.

Тази [агенция] ще улесни сътрудничеството ни с трети държави, показвайки по много конкретен начин силата на нашите съвместни действия“, се казва още в съобщението.

Новата агенция се създава в рамките на обсъждането на новия Пакт за миграция на ЕС. Документът предлага засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз и ускоряване на процеса на разглеждане на молбите за убежище. В Пакта се говори и за възможността държавите-членки не само да приемат мигранти, пристигнали в една от страните на съюза, но и да поемат финансови задължения за експулсиране на тези, които не са получили право да останат в ЕС.

През септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще работи за блокиране на всички миграционни заплахи чрез Шенгенското споразумение. Тя припомни миграционната криза, която избухна в съседните на Беларус страни от ЕС, и отбеляза, че асоциациите трябва да бъдат подготвени за повторение на подобни инциденти.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече