Новини от Бълария

Илон Мъск в крайна сметка купи Twitter

Собственикът на „Тесла“ Илон Мъск има нова придобивка. В крайна сметка той завърши сделката за покупка на Twitter и вече е горд собственик и на популярната социална мрежа.

Всъщност ако не беше завършил процедурата по придобиването на Twitter до днес, Мъск трябваше да се изправи пред съдебна битка с компанията. До такъв ултиматум се стигна, след като през април Twitter прие предложението на Мъск да закупи социалната медийна услуга, но скоро след това милионерът започна да се колебае дали да изпълни споразумението.

След като заяви, че според него компанията не е успяла да разкрие адекватно броя на спама и фалшивите акаунти в платформата, Мъск пожела да прекрати сделката. От Twitter реагираха със съдебен иск, в който обвиниха кандидат купувача, че „отказва да изпълни задълженията си към Twitter и неговите акционери, тъй като сделката, която е подписал, вече не служи на личните му интереси„.

По-рано през октомври Мъск промени решението си и заяви, че иска да продължи придобиването на Twitter на първоначалната цена от 54,20 долара за акция, ако делото бъде спряно. Адвокатите на „Twitter“ първоначално отказаха да водят подобни преговори, смятайки, че собственикът на „Тесла“ просто се опитва да печели време. Съдът в Делауеър обаче в крайна сметка постанови, че ако Мъск осъществи покупката до 28 октомври, процес няма да има.

Птицата е освободена. Не купих Twitter, за да спечеля повече пари. Направих го, за да се опитам да помогна на човечеството, което обичам“ – написа днес милиардерът в новопридобитата си социална мрежа.

Все още не е ясно как Мъск ще финансира сделката. По-рано тази година той осигури известно дългово финансиране от редица инвестиционни банки. Освен това получи и подкрепата на някои високопоставени инвеститори, включително фирми за рисков капитал и технологични изпълнителни директори. Борсата за криптовалута „Binance“ е потвърди пред CNBC днес, че е капиталов инвеститор в сделката по придобиването на „Twitter“ от Мъск.

Вълнуваме се, че можем да помогнем на Илон да реализира нова визия за Twitter. Ние се стремим да играем роля в обединяването на социалните медии и Web3, за да разширим използването и възприемането на крипто и блокчейн технологията„, заяви в официално изявление главният изпълнителен директор на „Binance“ Чангпенг Джао.

Часове след като придоби Twitter, Мъск уволни главния изпълнителен директор на компанията Параг Агравал и финансовия директор Нед Сегал. От централата в Сан Франциско си тръгна и Виджая Гаде, ръководител на правната политика, доверието и безопасността, съобщи „The Washington Post“.

В четвъртък Мъск написа съобщение, целящо да увери рекламодателите, че услугите за социални съобщения няма да се превърнат в „безплатна за всички адска среда, където всичко може да се каже без последствия!“

„Причината, поради която придобих Twitter, е, че е важно за бъдещето на цивилизацията да има общ дигитален градски площад, където широк спектър от вярвания могат да се обсъждат по здравословен начин, без да се прибягва до насилие“, каза Мъск в съобщението. „В момента има голяма опасност социалните медии да се разделят на крайнодесни и крайнолеви, което генерира повече омраза и разделя нашето общество„.

Мнозина се запитаха дали това означава, че изгоненият от Twitter бивш президент на САЩ Доналд Тръмп отново ще получи достъп до мрежата.

Самият Мъск актуализиро собствения си статус в Twitter, определяйки се като „Chief Twit“. Той пристигна в централата на компанията по-рано тази седмица, носейки мивка, и документира събитието, като придружи кадъра с думите: „Влизам в централата на Twitter – оставете това да потъне!“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече