Новини от Бълария

Неприятни изненади от новия „Windows 11 SE“

„Windows 11 SE“ не може да се преинсталира, съобщава „ArsTechnica“.

Експертите на изданието са проучили документацията на олекотената версия на „Windows 11“ и посочват основния недостатък на операционната система според тях. Оказва се, че тя не може да се инсталира на всеки компютър – софтуерът е сертифициран за използване само с конкретни модели. За да станете потребител на „Windows 11 SE“, трябва да закупите компютър, на който тази ОС е предварително инсталирана. Също така журналистите научиха, че операционната система не може да бъде записана на диск и след това преинсталирана на компютър. Ако операционната система е премахната, тя не може да бъде възстановена.

„Ситуацията е подобна на начина, по който „Microsoft“ лицензира ARM версиите на „Windows 10“ и „Windows 11“, отбелязват авторите. Според тях това силно ограничава потребителите и ги „обвързва“ с определен хардуер. В материала се казва още, че „Chrome OS“, с която се конкурира новата система, може да бъде преинсталирана след деинсталиране.

Известно е, че „Windows 11 SE“ се доставя с лаптопи „Acer“, „Asus“, „Dell“, „Dynabook“, „Fujitsu“, HP, JK-IP, „Lenovo“ и „Positivo“. Опростената операционна система беше представена този месец, като стана ясно, че тя ще бъде достъпна само за нови евтини устройства и само за образователни институции.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече