Новини от Бълария

Русия обяви България за неприятелска страна

Към днешна дата България е смятана за неприятелска държава от Русия. Това стана ясно, след като руското правителство подписа указ със списък на държави, чиито неприятелски действия са насочени срещу страната, нейните компании и граждани.

Оповестеният списък се оглавява от САЩ, Канада и страните от ЕС, сред които и България. Включени са още Великобритания и нейни територии като Британските Вирджински острови, Гибралтар и др. Споменават се също и Украйна, Черна гора, Швейцария, Албания, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Северна Македония, Япония, Южна Корея, Австралия, Микронезия, Нова Зеландия, Сингапур и Тайван.

В документа се казва, че руските граждани и компании могат да плащат в рубли за валутни задължения към кредитори от изброените недружелюбни държави. Въведено е и ограничение за подобни разплащания, чийто размер може да бъде до 10 милиона рубли на месец.

Посочените в списъка държави са въвели или са се присъединили към санкциите срещу Русия във връзка с провеждането на т. нар. „специална операция на въоръжените сили на РФ в Украйна“. Той беше одобрен в изпълнение на указ на президента на Русия от 5 март 2022 г. „За временната процедура за изпълнение на задължения към някои чуждестранни кредитори“.

Припомняме, че разразяващата се в момента война на територията на Украйна започна на 24 февруари, когато руският президент Владимир Путин обяви, че е решил да започне „специална операция за защита на Донбас“. Три дни по-рано, на 21 февруари, той подписа укази за признаване на Донецката и Луганската народни републики, както и договори за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ с републиките.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече