Новини от Бълария

Шенген през крив макарон! Ирландия хвана кораб на братя Домусчиеви с половин тон кока

Новината гръмна у нас благодарение на сайта Bnews – собственост на Николай Бареков

Пратка висококачествен кокаин на стойност най-малко 20 милиона евро беше открита при претърсване на товарния кораб “Верила”, собственост на братята Георги и Кирил Домусчиеви, в пристанище Шанън Фойнс в графство Лимерик, Ирландия във вторник тази седмица. За това пръв у нас съобщи сайта Bnews, който е собственост на журналиста и политик Николай Бареков, позовавайки се на материал в ирландския всекидневник The Irish Times и цитирайки Григор Лилов.

Операцията по претърсването на кораба, включваща служители на митническата служба по приходите, подкрепена от An Garda Síochána (бел.ред: ирландската гранична полиция) започва на пристанището във вторник вечерта, след като плавателният съд, собственост на БМФ, зад който стоят братя Домусчиеви -“Верила”, регистриран във Валета, Малта, акостира на порта около 10:30 сутринта на 19 декември т.г.

Ирландски овчарки са били качени на борда по предварителен сигнал и точно те са надушили кокаина с много висококачество и чистота, заровен надълбоко в корабния товар – пшеница. Ирландските служби са идентифицирали българския кораб като потенциално използван за пренос на наркотици и затова са го претърсили!

По информация на Irish Times, на борда на кораба са открити най-малко 300 кг, а може би дори 500 кг кокаин, възлизащ по предварителни оценки на между 20 и 35 милиона евро.

Тамошните полицейски източници обаче смятат, че заради изключително високата му чистота, цената може да надхвърли 50 млн. евро. След задължителното разреждане, на улицата от същото количество дрога биха могли да се спечелят между 60 и 105 милиона евро, пресмятат органите на реда. Същите източници от ирландската полиция допълват, че пратката ще трябва да бъде изследвана и претеглена, а нивата на чистота да бъдат определени допълнително чрез тестване, преди да може да й бъде направена окончателна оценка.

 

Наркотиците са били скрити в бали със зърно, а към тях е имало прикрепен GPS маяк. Служителите от приходната агенция и гвардейците смятат, че пратката е трябвало да бъде изхвърлена зад борда в някакъв момент, вероятно за да бъде взета в морето от някой, който да я докара до брега.

По данни на The Irish Times, 20 000-тонният кораб за насипни товари е превозвал зърно. Той плава под малтийски флаг и се предполага, че е започнал своя маршрут до Фойнс от пристанище в Канада на 9 декември.

 

Екипажът на „Верила“, състоящ си от 11 моряци е бил задържан в Ирландия за разпит в хода на разследването. От тях десет моряци са българи, а един е украинец. Повечето от тях не са знаели за наркотика и не са били ангажирани с контрабандата, допълва в днешната си публикация Irish Times като се позовава на полицейски източници. Кокаинът е бил разпределен в пакети във водонепроницаеми торби между спасителни жилетки, които да осигурят плавучест. В торбите е имало и GPS маяк. Именно затова се предполага, че хора от екипажа са съпричастни към трафика на кокаина.

 

„Верила“ е от най-новите кораби на БМФ на олигарсите Домусчиеви, построен е през 2022 г. и плава под флага на Малта.

Операцията е тежък удар за родното параходство и за притежателите му – чрез фирмата „Кей Джи Маритайм Шипинг“ АД това са олигарсите милиардери братя Домусчиеви.

Напълно сигурно е, че корабът, струващ десетки милиони, ще бъде конфискуван. Той е съвсем нов и затова скъп – пуснат на вода през миналата година. Оператор е тяхната „Навибулгар Сървисиз”. Тя е част от империята офшорки, повечето от които са регистрирани на Маршаловите острови и съответно повечето носят имената на корабите на Домусчиеви.

Фиктивна фирма от същите острови беше и собственикът на малко рибарско корабче, което трябваше да вземе товара от кораба Mv Matthew през септември, задържан след стрелба от Ирландската гранична полиция. Тогавашната пратка беше рекордна – за над 2 тона и около 130 милиона евро, а сегашната се очаква да я приближи по стойност заради високото качество на кокаина.

Офицерският състав е от българи, а останалите членове са моряци от Мианмар, пише в свое разследване Григор Лилов.

 

Новината обиколи света и е голям удар срещу влизането на България в Шенген по морските граници, което изглеждаше по-малко проблемно.

Домусчиеви са известни в цяла Европа като най-богатите българи и собственици на ФК “Лудогорец”, който често гостува по европейските стадиони за евросблъсъци с най-големите футболни гиганти на Шампионска лига – Реал Мадрид, ПСЖ, Ливърпул, Арсенал, Интер и Милан. Доскоро бяха, освен корабни, и медийни магнати, но продадоха “НОВА ТВ” през 2021 на скандалния сръбски бизнесмен Драган Шолак,  припомня сайтът на Николай Бареков.

Източник: Bnews.bg, crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече