Новини от Бълария

Шествия против участието на България във войната се проведоха в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Казанлък и други градове

Протест под мотото „България – зона на мира“ се проведе днес, 12 март, в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище. Протестиращите се обявяват против намесването на страната ни във войната в Украйна. 

Шествието се организира от граждани, както и от организациите „Български национален съвет за мир“,„Свободна и мирна България“, НСС „Св. Георги Победоносец“. Организаторите обявиха, че това са шествия за мир и че „България не дава синовете си“.

България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и на първо място – край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!“ – гласи заявление във Фейсбук страницата на събитието.

Готови ли сте да дадете своето дете в тази война? Оставим ли ги да им зреят такива мисли в главите, оставим ли ги да трупат решителност, докато ние дремем, горчиво ще съжаляваме. Затова без отлагане правим това, което трябва“ – се казва още в страницата, в която освен всичко друго се публикуват и кадри от насилствена мобилизация на млади момчета.

Според организаторите в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна. В София шествието потегли от пилоните на НДК и стигнаха до жълти павета пред Министерския съвет. На протестните плакати се забелязваха надписи „Без български момчета в кланицата!“, „Отново Източен фронт!!! – ще минат и без нас“, „Политическите елити предадоха интересите на народите“.

Паралелно с това, от 6 до 12 март се провеждаше и автомобилен Общобългарски щафетен поход с маршрут Варна – Шумен – Търговище – В. Търново – Ст. Загора – Пловдив – София. Той завърши също днес в 15.30 ч. пред Президентството, където се сля с централното събитие на площад „Ат. Буров“.

Снимка: Фейсбук, група „Свободна и мирна България“

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече