Новини от Бълария

Шпионски скандал във Facebook, социалната мрежа блокира седем организации

Компанията „Meta“ блокира седем организации, които шпионират потребителите на социалната мрежа Facebook. Това беше съобщено на сайта на платформата, където се уточнява, че блокираните организации са били базирани в Китай, Индия, Израел и Северна Македония.

Потенциални потърпевши от действията им са общо около 50 хиляди ползватели на мрежата от повече от 100 страни. Обект на незаконно наблюдение са били журналисти, дисиденти, критици на авторитарни режими, семейства на опозиционери и активисти за правата на човека.

От пресслужбата на „Meta“ подчертават, че компанията е забранила достъпа на въпросните организации до всички свои платформи и е отправила предупреждение за нарушаване на правилата на общността.

Подобен скандал се разрази и през 2020 г., когато изданието „Wall Street Journal“ осъди популярната социална мрежа TikTok за шпиониране на потребители. Според изданието тя е нарушавала правилата за поверителност на Google повече от година, събирайки уникални идентификатори на милиони потребители на операционната система Android.

Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече