Новини от Бълария

В Украйна е образувано дело за руската военна операция

Главната прокуратура на Украйна е образувала наказателно дело за руската военна операция. От името на прокуратурата се съобщава, че делото е образувано въз основа на факти за „посегателство върху териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна„, както и заради „водене на агресивна война„.

Подобни действия вече доведоха до сериозни последици, включително смърт и наранявания на военнослужещи и цивилни, както и щети и унищожаване на военна и гражданска инфраструктура“, се казва още в съобщението.

От прокуратурата също така уточняват, че в момента украинските служители на реда документират всички случаи на използване на оръжие от Русия и призовават и гражданите на републиката да предоставят такава информация, като се обадждат на специална гореща линия.

На 24 февруари Русия предприе военна операция, която руският президент Владимир Путин обяви като операция за демилитаризиране на Украйна. Президентът на републиката Владимир Зеленски нарече текущите събития агресия от руска страна и скъса дипломатическите отношения със съседната държава.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече