Новини от Бълария

Замесени ли са братя Домусчиеви в трафика на кокаин за 50 млн. долара, открит на кораба „Верила“?

Арестуваните в Ирландия моряци били вербувани от наркокартела „Кинахън“

Имената на най-богатите българи – братята милиардер Кирил и Георги Домусчиеви, бяха замесени макар и косвено, гигантски международен наркоскандал, след като на 19 декември полицията в Ирландия намери 300 килограма кокаин на кораба им „Верила“ и повдигна обвинения на двама от 17-членния български екипаж. Арестуваните моряци са 35-годишният главен механик на кораба „Верила“ Камен Петков и 32-годишният Никола Пенчев, като се очаква в следващите дни и други моряци от кораба да се сдобият с обвинения за трафик на дрога. Под съдебна отговорност ще бъде привлечен и капитанът на кораба, като разследващите все още търсят доказателства за неговото физическо ангажиране в наркоаферата.

Скандалът с кокаиновия товар, открит на кораба „Верила“, със сигурност ще нанесе огромни имиджови и финансови щети на братята Кирил и Георги Домусчиеви, макар да е малко вероятно най-богатите българи да са замесени в аферата, коментират родни криминалисти. Очакванията са митническите и полицейските власти в Канада и в САЩ да стартират проверки на бизнеса на Домусчиеви заради възникналите съмнения, че техният кораб е използван за трафик на тонове дрога от Южна Америка към Канада и Европа. Преди да акостира на пристанището Фойнс на западния бряг на Ирландия, плаващият под малтийски флаг кораб е пуснал котва в Квебек, Канада, като преди това е тръгнал от Сантос, Южна Бразилия. Корабът „Верила е акостирал и в Хамилтън на езерото Онтарио, за да отплава на 8 декември към Европа, пресичайки Атлантическия океан.

 

Братя Домусчиеви притежават фармацевтични заводи в Канада и в Америка чрез дружеството си „Хювефарма“. Известно е, че босовете на хегемона в родния футбол „Лудогорец“ са собственици на заводите „Лауринбург“ в Северна Каролина, „Лонгмънт в Колорадо и „Ван Бюрен“ в Арканзас, в които работят над 200 човека. Там се произвеждат антибиотици, ваксини, хранителни добавки и ензими.

През 2019 г. Кирил Домусчиев беше провъзгласен за почетен гражданин на щата Небраска от губернатора. Тази пролет пък в България по покана на Кирил Домусчиев гостува американският президент (1993-2001) Бил Клинтън.

В медиите в Ирландия вече се появи версия, спусната от местната полиция, че заловеният кокаинов товар на „Верила“ е собственост на международния наркокартел „Кинахън“, основан от ирландеца Кристиан Кинахън в края на 90-те години на миналия век. Към днешна дата Кинахън-старши, заедно с двамата си синове Даниел и Кристи, управлява наркоимперия за над 1 млрд. долара, а от ФБР дават награда от 5 милиона долара за информация, която би довела до арестите на престъпната ирландска фамилия.

 

„Водещата версия на разследващите в Ирландия е, че кланът Кинахън стои зад заловената пратка кокаин на кораба „Верила“. Предположенията са, че дрогата е била натоварена на пристанището в Сантос, Бразилия, като част от кокаиновия товар е разтоварен в Канада, а останалите 300 килограма е трябвало да бъдат пуснати във водите край Ирландия, за да бъдат прибрани впоследствие от членове на клана. Предполага се, че част от екипажа на българския кораб „Верила“ е бил вербуван срещу пари за преноса на дрогата.

Твърди се, че е често срещана практика в дейността на клана „Кинахън“ да вербува екипажите на товарни кораби за пренос на големи количества наркотици, като за всеки килограм дрога заплащането е между 3000 и 5000 долара“, твърди полицейски източник.

Според думите му е много вероятно американски или други задокеански служби да са подали информация до властите в Ирландия за кокаиновата пратка на кораба „Верила“ заради честите курсове на товарния кораб до Бразилия, Канада и Европа през последната година.

„Братя Домусчиеви ще загубят най-малко 50 милиона евро, на колкото се оценява корабът им. Той ще бъде конфискуван от властите в Ирландия заради преноса на дрога“, категоричен е МВР източникът. Според думите му полицейските инспектори, които водят разследването в Ирландия, са потърсили помощ от България, за да установят евентуалната съпричастност на моряците от кораба „Верила“ с родни трафиканти на дрога от международен мащаб.

В единственото си изявление до този момент собственикът на кораба „Верила“ Кирил Домусчиев определи като инсинуации и лъжи появилата се информация, че сред арестуваните моряци е бившият фитнес инструктор на „Лудогорец“ Николай Пенчев.

„Той в момента е пожарникар в Лондон, няма никаква връзка с кораба. Съдебните свидетелства на задържаните моряци са чисти, иначе няма как да ги качат на наш кораб. Не е моя работа да давам интервюта.

Всяка компания си има оперативно ръководство и те решават“, цитиран е Кирил Домусчиев от журналистката Соня Колтуклиева. Според запознати в действителност става дума за съвпадение на имената с разлика от една буква. Задържаният е Никола Пенчев, а не Николай Пенчев, който преди години действително е работил като фитнес инструктор за Лудогорец”.

Според данни от полицейското разследване, което се води в Ирландия, кокаинът е бил открит на кораба „Верила“ с помощта на полицейски кучета, като преди това плавателният съд минал цели 6 митнически проверки. Това породи съмнения, че и пристанищните власти в Лимерик може да са замесени в наркотрафика.

Откритите 300 кила кокаин са били разделени в шест пакета от 50 кг, опаковани в найлон, с осигурена плавателност от спасителни жилетки и GPS предаватели, прикрепени към всеки пакет. Смятат, че контрабандистите са възнамерявали да изхвърлят дрогата в морето, за да ги приберат други. Фактът, че наркотиците са били оборудвани с помощни средства за плаваемост и GPS тракери, предполага се, че те не са били предназначени за внос във Фойнс. Не е ясно дали други количества вече са били оставени в морето, но предположенията са, че корабът „Верила“ е пренасял много повече дрога от заловените 300 кила.

Корабът е бил подложен на инспекции, включително една от руските власти в Черно море миналия февруари, една от американската брегова охрана в Тампа във Флорида миналия юли и една от канадските власти в Хамилтън миналия август. При нито една от проверките не са установени пропуски.

До този момент арестуваните моряци Камен Петков и Николай Пенчев отказват да сътрудничат на разследването. Те са уличени като трафиканти на дрога благодарение на ДНК материал, открит по пакетите с кокаин. Ирландската полиция обаче смята, че и други членове на екипажа са замесени в трафика на кокаин, тъй като не е по силите на само двама моряци да пуснат в морето пакетите с кокаин, които впоследствие да бъдат прибрани от трафикантите.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви станаха собственици на раздържавеното дружество „Български черноморски флот“ (БМФ) през 2008 г. Отчетът на параходството за миналата година показва 202 млн. лв. приходи и 148 млн. лв. печалба, като рентабилността на компанията е близо 73 млн. лв. Домусчиеви притежават общо 32 кораба като всичките им морски съдове плават под малтийски флагове.

От БМФ публикуваха официална позиция относно разследването в Ирландия, в която се посочва, че към момента има информация единствено, че корабът е задържан и се провежда специализирана полицейска акция по претърсването му във връзка със съмнения за участието му в трафик.

„Ако това бъде доказано по съответния надлежен ред, то ще представлява тежко престъпление и същевременно грубо погазване на ценностите, вътрешните правила, политики и процедури на Параходство Български морски флот“ АД, което е дружество със 131-годишна история и с безупречна репутация в международното корабоплаване“, посочват от компанията, като гарантират, че ще откажат пълно съдействие на властите, за да се разкрие истината и виновните да бъдат наказани.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече