Новини от Бълария

Европейският съюз e недоволен от формата на разговорите между президентите на Русия и САЩ

Европейският съюз (ЕС) e недоволен от формата на разговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън и „се чувства изключен“ от обсъждането на ключови въпроси от международния дневен ред.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е заявил, че съюзът иска да участва в преговорите между президентите на Русия и САЩ, свързани със ситуацията около Украйна, съобщава немският вестник „Der Tagesspiegel“. „Не искаме да бъдем безразлични зрители, зад чийто гръб се вземат важни решения“, е подчертал той.

Ръководителят на фракцията на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер от своя страна отбелязва, че представители на ЕС трябва да седнат на масата за преговори за Украйна и да бъдат основни участници в дискусията.

Изказванията идват след телефонния разговор, който президентите на Русия и САЩ проведоха на 30 декември. По време на разговора, продължил 50 минути, американският лидер е предупредил руския си колега за недопустимостта на инвазия в Украйна. Байдън е дал да се разбере, че това може да доведе до нови санкции срещу Русия и увеличаване на военното присъствие на САЩ в Европа. В отговор Путин е предупредил, че в случай на мащабни санкции Русия може да скъса дипломатическите си отношения със Съединените щати.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече