Новини от Бълария

Хиляди протестират в Берлин срещу предоставянето на оръжие на Украйна


Около 13 000 души се събраха само пред Бранденбургската врата, демонстрации се проведоха и в други германски градове

Хиляди хора участваха в демонстрация в центъра на Берлин, за да протестират срещу предоставянето на още оръжия на Украйна. Протестиращите призовават германското правителство да не подклажда ескалацията на кризата, а да проправи пътя за преговори с Владимир Путин, съобщава „Гардиън“.

По данни на полицията пред Бранденбургската врата са протестирали 13 000 души, а според организаторите от Лявата партия в Германия демонстрантите в Берлин са били около 50 000 души. Подобни демонстрации имаше и в други германски градове.

В реч по време на протеста представителката на организаторите Сара Вагенкнехт говори за „начало на гражданска инициатива“ и „начален сигнал за ново, силно движение за мир в Германия“. Според нея демонстрантите са били обединени от факта, че не се чувстват представени от правителството на Олаф Шолц и неговия външен министър Аналена Бербок по отношение на решението им да предоставят на Украйна оръжие.

Протестиращите са носели транспаранти с надписи: „Днес каски, утре танкове, вдругиден вашите синове“. По този начин те изразяват недоволството си от начина, по който коалиционното правителство увеличи военната си подкрепа за Киев, като първоначално дари 5000 каски, а наскоро се съгласи да изпрати германски направи танкове „Leopard II“, уточнява „Гардиън“.

Други банери гласят: „Дипломати вместо гранати“, „Спрете убийствата“ и „Не е моята война, не е моето правителство“.

Ние сме като роби на войната и подпалвачи на война“, заявява един от протестиращите, бивш войник, който е държал надпис „Истинският враг седи в Лондонското сити и Ню Йорк“. Пред изданието той е обяснил, че зад войната стоят огромни финансови интереси, а Германия няма морално право да участва в друга война след Втората световна война.

Снимка: theguardian.com

Преди две седмици Вагенкнехт и известната представителка на местна феминистка организация Алис Шварцер публикуваха „Манифест за мир“, в който призоваха канцлера Шолц „да спре да увеличава броя на доставяните оръжие“. До момента той е подписан от около 650 000 души, включително видни интелектуалци и политически фигури.

В Twitter крайнодясната популистка партия AfD публикува снимка на Йорг Урбан, нейният председател за Саксония, на Бранденбургската врата, до символа на гълъба на мира, с коментар: „Година след началото на войната ние най-накрая се нуждаят от сериозни усилия за мирни преговори вместо повече ескалация!“. От партията определиха като „тревожен“ фактът, че онези, които призовават за мир, са дискредитирани като предатели.

Представителка на социалдемократическата партия в Германия обвини организаторите, че „обслужват руската пропаганда“. Финансовият министър Кристиан Линднер осъди митинга с лозунга: „Тези, които не застават на страната на Украйна, стоят от фалшивата страна на историята“.

Подобни публикации
Оставете коментар

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече